Chili sin carne för köttälskaren

Min son, min fantastiska 10-åring, älskar kött. Jag är inte den som nekar honom att äta kött. Ät kött! Men jag själv föredrar att äta vegetariskt. Och jag är ju den som lagar maten hemma. Så när barnen hade skrivit chili på menyn och inte specificerat närmare tog jag mig friheten att göra den på sojafärs.
Nöjd och belåten efter en stor portion chili sin carne berättade jag för min kära son att det var en vegetarisk gryta. I vanliga fall brukar han gissa innan han äter att det ”är nån vegetarisk skit”, men denna gången misstänkte han ingenting. Tvärtom blev han förvånad över hur gott det var!
Här kommer receptet (kan inte hitta vem receptet kommer ursprungligen ifrån) på chili sin carne som även den mest kräsne 10-åring verkar gilla.

 

Chili sin carne för 4 personer

300 g sojafärs
400 gram krossade tomater
1 burk á 210 g netto borlottibönor
1 burk á 210 g netto stora vita bönor
3 msk tomatpuré
3 dl rött matlagningsvin
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 msk spiskummin
1 msk mörk soja
1 liten skvätt liquid smoke
1 tsk chilipulver
1 halv till hel röd chili beroende på hur starkt man vill ha grytan
Salt och peppar

Hacka lök, chili och vitlök och stek i lite rapsolja i en stor gryta. Låt få färg och ha i tomatpuré och kryddorna. Rör runt och låt dra med i några sekunder. Lägg i sojafärsen och låt den brynas med någon minut så den tinar om den var fryst. Häll i tomatkrosset, vinet, sojan och liquid smoke. Täck med lock och låt koka i minst 30 minuter, gärna längre. Späd med lite vatten om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar och blanda ner bönorna. Låt koka i några minuter till. Servera med en god sallad, bröd och eventuellt ris.

Chili sin sane
Chili sin carne

Nördig fakta för den som vill!
Näring per portion (utan ris):
318 kcal
23,7 g protein
8,9 g fett
27,4 g kolhydrater

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras